Esittely

Camena on latinaa ja tarkoittaa lähteen jumalatarta. Joissakin yhteyksissä sanalla on sama merkitys kuin kreikkalaisella muusa-käsitteellä. Egerian lehdossa Via Appian varrella sijaitsi Camenan temppeli.

Tamperelainen Kamarikuoro Camena on perustettu vuonna 1979 ja siinä on nykyisin noin 30 laulajaa. Kuoroa on johtanut syyskaudesta 2015 alkaen Jani Laaksonen.

Kamarikuoro Camenan ohjelmistossa on uutta ja vanhaa, niin klassista kuoromusiikkia kuin kirkkomusiikkiakin. Camena haluaa ohjelmistovalinnoillaan tuoda esille kotimaisen musiikin laajaa ja laadukasta kirjoa, mutta kuoro esittää myös ulkomaista ohjelmistoa. Kuoro on esiintynyt kotimaan lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Unkarissa, Walesissa ja Italiassa. Se on saanut vuosina 1983 ja 1991 kultaleiman ja vuonna 1999 kolme hopealeimaa Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa ja sijoittui kolmanneksi vuonna 1986 Bela Bartok -kilpailussa Unkarissa. Vuonna 1990 Camena oli mukana Klemetti-kamarikuorokilpailun finaalissa Orivedellä. Vuonna 1998 kuoro kilpaili Saksassa Pohlheimissa ja saavutti sekä kirkko- että kamarimusiikkisarjassa hopeaa.

Kuoro julkaisi vuonna 1991 äänilevyn Kesällä kello viisi, jonka Yleisradio palkitsi harrastemusiikin kunniapunnuksella 1992. Levy Jumalan tulet julkaistiin syyskuussa 1994. Levyllä on pohjoismaista kirkkomusiikkia, mukana myös kuoron ensimmäisen johtajan Olli Vehkavaaran sävellyksiä ja sovituksia. Joululevy Tuhannen tuikkii kynttilää julkaistiin joulun alla 1998. Levyllä on kuultavissa Camenan vahvasti tulkitsemia joululauluja. Vuonna 2007 julkaistulla joululevyllä Valoa pimeään kuullaan paljon Juha Törmän sovituksia tutuista ja tuntemattomistakin joululauluista. Tuorein levytys on 2015 julkaistu Kevätlinnuille, joka sisältää Oskar Merikannon rakastettuja sävellyksiä kuorosovituksina. Lisäksi kuoro on julkaissut 1990 viihdemusiikkia sisältävän kasetin Syyspihlajan alla.

Kamarikuoro Camena